Klinische hypnose is een wetenschappelijk ondersteunde behandelmethode die – binnen het kader en in het verloop van een psychotherapeutische of medische behandeling – kan ingezet worden om lichamelijke en psychische processen en symptomen te beïnvloeden. Zo kan er o.a. gefocust worden op angst-, stress- en pijncoping. Als dit aangewezen is binnen het psychotherapeutisch proces, kan met hypnose gezocht worden naar de oorsprong van bepaalde emoties of symptomen.

Hypnose wordt gekenmerkt door een veranderde bewustzijnstoestand, waarbij de aandacht naar binnen wordt gericht, weg van de omgeving. Er kan gefocust worden op lichamelijke gewaarwordingen, ervaringen, beelden of herinneringen die anders vaak moeilijk of niet toegankelijk zijn. In hypnose is men geconcentreerd, betrokken en actief aanwezig. Voor de meeste mensen is hypnose een – ontspannende of stimulerende – aangename ervaring.

Met hypnose kan men toegang krijgen tot innerlijke hulpbronnen en vaardigheden, kunnen probleemoplossend vermogen en creativiteit vergroten en is men vatbaarder voor suggesties. Er wordt vaak gewerkt met verhalen, metaforen, beelden en symbolen.